Sağlık

Evde Menopoz Testi

Değişen Zamanlar: Evde Menopoz Testi ve Menopoz Belirtilerini Anlama

Evde Menopoz testi, menopozun, yıllarca yetersiz uyku, ruh hali sorunları, düşük enerji ve değişen hormon seviyelerinden kaynaklanabilecek ya da kaynaklanamayacak diğer birçok semptom kafanızı karıştırabilir ve emin olamamanıza neden olabilir. “Menopozda mısınız, değil

Evde Menopoz testi karmaşık ve sinir bozucu bir iş olabilir. Oldukça basit, menopoz testlerinin doğru veya yararlı olduğu sınırlı durumlar vardır. Nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.

MENOPOZDA HANGİ HORMONLARA BAKILIR?

Menopoz, vücudunuzun bir dizi hormonal değişiklik yaşadığı zamandır. Bunlar sonunda adet dönemlerinizin sona ermesine yol açar ve sıcak basması, ruh hali değişiklikleri ve uyku sorunları gibi bir dizi menopoz semptomuna neden olabilir.

Evde menopoz testi
Evde menopoz testi

Menopoz semptomlarının çoğundan düşük veya dalgalanan östrojen seviyeleri sorumludur ve hormon replasman tedavisi (HRT) östrojeni değiştirerek çalışır. Bununla birlikte, östrojen genellikle menopoz testi olarak önerilmemektedir. Bunun nedeni, östrojen seviyelerinin menopozdan sonra bile oldukça değişken olabilmesi ve bu nedenle güvenilir olduğunun düşünülmemesidir.

Çoğu test bunun yerine folikül uyarıcı hormonunuza (FSH) ve bazen de lüteinizan hormonunuza (LH) odaklanır. Bunların her ikisi de menopoz öncesi yaşamınız boyunca adet döngünüzü kontrol etmede önemlidir.

FSH ve LH, ay boyunca dalgalanırken, hala adet görürken, menopozdan sonra sürekli olarak yüksek olacaktır.

Yüksek düzeyde FSH ve LH, menopoza girdiğinizin iyi bir işaretidir, ancak istisnalar olabileceğinden test doktorunuz tarafından yorumlanmalıdır.

Evde menopoz testi nasıl yapılır? TESTİ NASIL YAPILIR?

Menopozdan kaynaklanan hormon seviyelerindeki azalma, genellikle test konusunda yaygın bir yanılgıya yol açar. Menopoza girip girmediğinizi öğrenmek için doktorların hormon seviyelerinizi hızlı bir şekilde test edebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak kadınların hormon seviyeleri sürekli düşüyor ve yükseliyor. Bu nedenle doktorlar, hormonal dengenizin genel bir değerlendirmesini yapmak için adet döngünüz sırasında farklı zamanlarda menopoz için çoklu hormonal kan testleri isteyebilirler .

EVDE MENOPOZ TESTİ

Evde menopoz testi kitleri, idrarınızdaki folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyelerini ölçer. FSH, hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Yumurtalık foliküllerini olgun bir yumurta bırakması için uyarmak için seviyeleri her ay artar. Menopoz sırasında yumurtalıklarınız yumurta üretmeyi bırakır ve FSH seviyeleri yükselir.

Evde menopoz testleri idrarınızdaki FSH miktarını tespit eder, ancak perimenopozda mı yoksa menopozda mı olduğunuzu kesin olarak tespit edemezler. Testin sonucu ne olursa olsun, menopoz semptomlarınız varsa doktorunuza danışmalısınız.

MENOPOZ HANGİ TESTLE ANLAŞILIR

Doktorunuz ayrıca menopozu doğrulamak veya tiroid bozukluğu gibi diğer tıbbi durumları ekarte etmek için menopoz için bazı kan testleri isteyebilir. Menopoz hangi tahlille belli olur? Menopoz için kan testlerinden bazıları şunlardır:

MENOPOZ HANGİ TESTLE ANLAŞILIR
MENOPOZ HANGİ TESTLE ANLAŞILIR

FSH TESTİ

Menopoz için bir FSH testi, yumurtalıklar menopoz sırasında çalışmayı durdurduğu için bu hormonun kandaki seviyelerini kontrol eder. Bu, menopozdaki kadınlarda hormon seviyelerinin yükselmesine neden olur.

TSH TESTİ

Menopoz hipotiroidizme çok benzeyebileceğinden , doktorunuz tiroid bezinizin sağlığını değerlendirmek için tiroid fonksiyon testleri isteyebilir. Tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi bunun içindir. Tiroid hormonlarınız düşükse, belirtilerinizin bir tiroid sorununun sonucu olduğunu gösterebilir.

AMH TESTİ

Anti-müllerian hormon (AMH) yumurtalık foliküllerinden salgılanır. Doktorlar, seviyesini bir kadında kalan toplam folikül sayısının bir ölçüsü olarak kabul eder. Menopoz için yapılan bu hormon testi, henüz orada değilseniz, doktorunuzun menopoza ne zaman başlayabileceğinizi tahmin etmesine yardımcı olabilir.

ÖSTRADİOL TESTİ

Estradiol, üreme yıllarınız boyunca vücudunuzda dolaşan östrojen formudur. Menopoz sırasında, seviyesi menopoz öncesi seviyenin yaklaşık 10 katı kadar düşebilir ve mililitrede 30 pikogramın altına ulaşabilir. Estradiol seviyeleriniz sürekli olarak düşükse, menopozda olduğunuzu gösterebilir.

FİZİK TESTİ

Ziyaretiniz sırasında doktorunuz size belirtilerinizi sorabilir ve fizik muayene yapabilir. Menopozu doğrulamak için bir bez kullanarak vajinanızın pH’ını test edebilirler. Üreme yıllarınızda vajinanın pH değeri 4.5 civarındadır. Menopoz döneminde vajinanın pH’ı 6’ya yükselir.

MENOPOZ KAN TESTİ KİMLERE YAPTIRILMALIDIR?

Menopoz için hormon kan testlerinin yararlı olabileceği birkaç durum vardır. Mevcut öneriler , aşağıdaki durumlarda FSH düzeylerini test etmenizi önerir:

  • 45+ ve menopoza özgü olmayan semptomlara sahip olmak
  • 40-45 yaş arası ve menopozu düşündüren semptomları olan
  • Erken menopoz şüphesi olan 40 yaş altı
  • 50+, yalnızca progesteron içeren doğum kontrol hapları (mini hap, doğum kontrol enjeksiyonu veya hormon sarmalı gibi) kullanıyor ve devam etmeniz gerekip gerekmediğini bilmek istiyor
  • Perimenopoz sıcak basmaları ve/veya gece terlemeleri ve düzensiz adet dönemlerine dayanır.
  • Menopoza girdiyseniz, yumurtalıklarınız varsa, hormonal kontrasepsiyon kullanmıyorsanız ve bir yıldır adet görmediyseniz .

EVDE MENOPOZ TEST KİTLERİ İŞE YARAR MI?

Bu test kitlerini sadece İngiliz Menopoz Derneği tarafı incelemiş birkaç nedenden dolayı da önermemekteler maalesef Türkiye’de evde menopoz testi kitleri araştırılmış değiller :

İlgili kaynağa ulaşmak için :Evde Menopoz testi linkine tıklayınız.

  • Hormon seviyeleri, özellikle hala adet görüyorsanız, büyük ölçüde değişir. Test kiti size yanlış bir sonuç verebilir . Menopozdan geçtiğiniz sonucuna varmak, menopoza girmeniz gerekmediğinde veya tam tersi olduğunda kolaydır.
  • Doğum kontrol hapları da dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan ilaçlar, sonuçları güvenilmez hale getirebilir
  • Emin değilseniz veya semptomlarla mücadele ediyorsanız, size tavsiyede bulunabilecek en iyi kişi yine de bir doktordur . Tiroid sorunları, anemi ve diğerleri dahil olmak üzere menopozu taklit edebilecek başka durumlarınız olmadığından emin olmak için sizi muayene etmek veya diğer kan testlerini kontrol etmek isteyebilirler.

Menopoz teşhisi zor olabilir. Paranızı bir evde menopoz testi kitine harcamak yerine, tıbbi geçmişinize özel tavsiyeler için doktorunuzla konuşun.

YALANCI MENOPOZ BELİRTİLERİ

Yalancı menopozmenopoz belirtilerini taklit eden bir durumdur. Yalancı menopoz, genellikle 40 yaşın üzerinde olan kadınlarda görülür ve genellikle stres, aşırı kilo veya kilo kaybı gibi nedenlerle ortaya çıkar. Yalancı menopoz belirtileri aşağıdakilerden bazıları olabilir:

  1. Adet düzensizliği: Yalancı menopozda, adet düzensizliği görülebilir. Bu, adet sıklığının arttığı veya azaldığı anlamına gelebilir.
  2. Sıcak basmaları: Yalancı menopozda, sıcak basmaları görülebilir. Bu, ciltte ve göğüste yükselen sıcaklık ve terleme ile kendini gösteren bir durumdur.
  3. Depresyon ve duygusal değişiklikler: Yalancı menopozda, depresyon ve duygusal değişiklikler görülebilir. Bu, kadınların duygusal durumlarında değişikliklere sebep olabilir.
  4. Cinsel işlev bozuklukları: Yalancı menopozda, cinsel işlev bozuklukları görülebilir. Bu, cinsel isteksizlik ve orgazm bozuklukları gibi durumları içerebilir.
  5. Kilo değişiklikleri: Yalancı menopozda, kilo değişiklikleri görülebilir. Bu, kilo alımı veya kilo kaybı olarak ortaya çıkabilir. Progesteron Hormonu

Yalancı menopoz belirtileri, menopoz belirtilerine benzerdir ve bu nedenle kadınların menopoz olduğunu düşünmelerine sebep olabilir. Ancak yalancı menopoz, menopozdan farklı olarak, kadınların hormon düzeylerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Bu nedenle, yalancı menopoz belirtilerinin ortaya çıkması durumunda, bir doktor veya sağlık uzmanından yardım alınması önerilir. Doktor veya sağlık uzmanı, yalancı menopozun nedenlerini araştırarak, belirtilerin nasıl tedavi edileceğine karar verebilir.

Bir kadın menopoza girdiğini nasıl anlar? Özet

Menopoz, bir kadının üreme yaşamındaki bir aşamadır. Bir kişi adet görmeyi durduracak ve hormonal ve fizyolojik değişiklikler yaşayabilir. Menopozun bazı semptomları vajinal kuruluk, gece terlemeleri ve sıcak basmaları içerir.

Bir kişi, doğurganlıkları hakkında bilgi edinmek veya menopoza girip girmediklerini kontrol etmek için bir evde menopoz testi almayı düşünebilir.

Bir kişi menopoz semptomları yaşıyorsa, bunları bir doktorla görüşmek isteyebilir. Ek olarak, bir kişi evde menopoz testi yaptırırsa, sonuçlarını bir doktorla tartışmayı düşünebilir. Bilgi almak için afoni.net soru sorabilir diğer üyelere danışabilirsiniz, üyelerimize sormak için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu