Sağlık

Gebelikte İdrarda Eritrosit Yüksekliği | Bebeğe ve Anneye Zararları

Gebelikte İdrarda Eritrosit Yüksekliği: Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.

Bu enfeksiyonlar, gebelikte idrar yolu ağzı ve böbreklerde meydana gelen değişiklikler nedeniyle daha yaygın olarak görülür. Ayrıca, gebelikte böbreklerde meydana gelen artmış filtrasyon hızı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları daha kolay oluşabilir. Gebelikte Eritrosit yüksekliği için tedavi, enfeksiyonun neden olduğu bakterilerin belirlenmesi ve antibiyotik tedavisi ile gerçekleştirilir.

Ayrıca, gebelik boyunca idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için genel hijyen kurallarına uymak ve sık idrara çıkmak önemlidir.

Gebelikte idrarda eritrosit değeri kaç olmalı?

Hamilelikte eritrosit yüksekliği değeri normal olarak 0 olmalıdır. Ancak bazen gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği görülebilir. Bu durum, idrar yolu enfeksiyonları, taşlara bağlı olarak veya böbrek problemleri nedeniyle olabilir. Bu nedenle, gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği görüldüğünde doktorunuzla konuşmanız ve gerekli muayenelerin yapılması önerilir.

Gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.
Gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.

Gebelik döneminde RBC değeri, hamileliğin ilk trimesterinde biraz yükselebilir ancak genellikle normal aralıkta kalmalıdır. Normal RBC değerleri, erkeklerde 4.7 – 6.1 milyon/mm^3, kadınlarda 4.2 – 5.4 milyon/mm^3 olarak kabul edilir.

Ancak, doktorunuzun verdiği tahlil sonuçlarını ve önerilerini takip etmeniz önemlidir. Eğer gebelikte idrarda eritrosit yüksekliği varsa, doktorunuzun önerilerini izleyiniz. Bunun nedeni genellikle idrar yolu enfeksiyonlarıdır ancak bazen daha ciddi durumlar da olabileceği için muayene ve takip gereklidir.

Bu yükselme normaldir ve gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler ve artan kan ihtiyacının sonucudur. Ancak, eğer RBC değerleri çok yüksekse, bu durum daha ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul edilir ve doktorunuz bu durumu incelemesi için sizi laboratuvar testlerine yönlendirebilir.

Gebelikte idrarda eritrosit ne demek?

Gebelikte idrarda eritrosit, yüksek miktarda görülebilen bir durumdur ve “hematüri” olarak adlandırılır. Eritrositler, idrarla atılan kan hücreleridir ve idrarda görünmeleri normalde beklenmez. Gebelik sırasında idrarda eritrositlerin bulunması, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, böbrek hastalığı gibi sağlık sorunlarını gösterebilir. Bu durumun nedenini belirlemek için bir doktora başvurmak önemlidir.

İdrarda eritrosit yüksekliği kaç olursa tehlikeli?

İdrarda eritrosit seviyesi normalde mikroskop altında görünmez olmalıdır. Ancak bazen mikroskop altında 1-2 eritrosit normal kabul edilebilir. Bununla birlikte, 3 veya daha fazla eritrosit bir miktar hematüri (kan idrarda) olarak kabul edilir ve dikkat gerektirir. Yüksek miktarda eritrosit idrarda, böbrekler, mesane veya üretra gibi idrar yollarının bir yerinde bir sorun olabileceğini gösterebilir. Ancak, bu durumun tam olarak ne kadarının “tehlikeli” olduğu, altta yatan nedene ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu nedenle, bir sağlık uzmanı bu durumu değerlendirmeli ve tedavi için uygun adımları belirlemelidir.

İdrar yolu enfeksiyonunda eritrosit olur mu?

Hamilelik sırasında, vücutta çeşitli değişiklikler meydana gelir ve bunlardan biri de kan hacminde artıştır. Hamilelikte eritrosit (kırmızı kan hücresi) yüksekliği, kanda daha fazla eritrositin bulunması anlamına gelir. Bu durum genellikle “hamilelikte polisitemi” olarak adlandırılır.

Hamilelikte eritrosit yüksekliği şu nedenlerle meydana gelebilir:

  1. Plazma Hacminde Artış: Hamilelik sırasında, vücut plazma hacmini artırarak daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu durumda, kandaki eritrosit sayısı artar, ancak bu artış plazma artışına orantılı olmayabilir, bu nedenle kandaki hücre konsantrasyonu yükselir.
  2. Eritropoetin Artışı: Hamilelikte, plasentadan salgılanan eritropoetin adlı hormonun seviyeleri artar. Eritropoetin, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarır, bu da kandaki eritrosit sayısını artırır.
  3. Demir ve Folik Asit Takviyeleri: Hamile kadınlar genellikle demir ve folik asit takviyeleri alırlar. Bu takviyeler, normalden daha fazla kırmızı kan hücresi üretimine katkıda bulunabilir.

Hamilelikte eritrosit yüksekliği genellikle normal bir adaptasyon sürecidir ve çoğu durumda sorun teşkil etmez. Ancak, aşırı derecede yüksek eritrosit sayısı durumları, özellikle de diğer sağlık sorunlarıyla birlikte görüldüğünde, doktor tarafından değerlendirilmelidir. Idrarda Lökosit ve Eritrosit Neden Yükselir?

Hamilelik sırasında düzenli kontroller ve kan testleri, hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir.

HAMİLELİKTE ERİTROSİT YÜKSEKLİĞİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ

Hamilelikte eritrosit yüksekliği, bebeğe doğrudan zarar vermez ancak bazı durumlarda, bu durum anne adayının sağlık durumunu etkileyebilir ve bebekte bazı komplikasyonlar oluşmasına neden olabilir.

Örneğin, eğer eritrosit yüksekliği anemiye (kan yoksunluğu) neden olursa, bebek için yeterli oksijen ve besin maddeleri alamayabilir.

Gebelikte eritrosit yüksekliği, bazı durumlarda eritrosit yüksekliği, preeklampsi (gebelik dönemi hipertansiyonu) gibi birçok sorunları tetikleyebilir. Hamilelikte RBC değerleri, doğum öncesi takip sırasında düzenli olarak ölçülür ve eğer yüksekse, doktorunuz size uygun bir tedavi önerecektir.

Gebelikte İdrarda Eritrosit Yüksekliği Düşürmek için Ne yapılmalı?

Eritrosit yüksekliği olan kişiler için tedavi önerileri, nedenine göre değişebilir. Ancak genel olarak, öncelikle nedenin belirlenmesi ve o nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, kronik tüberküloz gibi bir hastalık varsa, bu hastalığın tedavisi eritrosit düzeyini düşürecektir. Ayrıca, sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanız eritrosit düzeylerinizi azaltacaktır.

Bazı kişilerde, eritrosit yüksekliği genetik bir nedenle ortaya çıkabilir ve bu durumda, genetik danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak faydalı olabilir.

Eritrosit yüksekliği olan kişilerin, düşürmek için diyetlerine dikkat etmeleri önerilir. Özellikle, yüksek demir içeren yiyecekleri sınırlamak ve bolca sebze ve meyve tüketmek önerilir. Ayrıca, alkol ve kafein alımını azaltmak da eritrosit düzeylerini düşürebilir.

Eğer eritrosit yüksekliği bir ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkmışsa, doktorunuz ilaçların dozu veya alternatifleri hakkında bilgi verebilir.

Eritrosit yüksekliği olan kişilerin, doktorları tarafından takip edilmeleri önemlidir. Doktorlar, eritrosit düzeylerinin ne zaman düştüğünü veya yükseldiğini gözlemleyerek, tedaviyi düzenleyebilirler.

ERİTROSİT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Eritrositler, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri olarak bilinir. Eritrositler, hemoglobin adlı bir protein içerirler ve oksijeni kana bağlar. Eritrositler, vücutta yeterli miktarda demir, folat, vitamin B12 ve bazı mineraller gibi besinlerle oluşur.

Gebelikte idrarda Eritrosit Yüksekliği nedenleri
Gebelikte idrarda Eritrosit Yüksekliği nedenleri

Bunlar arasında: Demir içeren et, tavuk, balık, taze sebzeler ve meyveler. Folat içeren taze sebzeler, meyveler, tahıllar, fasulye, nohut ve bezelye. Vitamin B12 içeren et, tavuk, süt, yumurta ve deniz ürünleri.

Mineraller içeren süt, yoğurt, peynir, tahıllar, fasulye, nohut ve bezelye. Eritrosit düşürmek için öncelikle, sağlıklı bir diyet planı yapmak ve bu besinleri tüketmek önemlidir. Ayrıca, doktorların önerisi doğrultusunda takviyeler almak da faydalı olabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu