Oturum Aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal soru ve Yanıt web sitesine giriş yapın.

Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız. ( spam klasörünüzü kontrol etmeyi unutmayın! )


Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayınız.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GÖĞSÜMÜ SIKINCA SIVI GELMESİ

GÖĞSÜMÜ SIKINCA SIVI GELMESİ

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi normal ve anormal hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Hamilelik ve emzirme, sütlü meme ucu akıntısına neden olabilecek normal hormonal değişikliklerdir. Kanserli ve kanserli olmayan meme koşulları da meme uçlarından akıntıya neden olabilir. Nedenleri ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Meme başından akıntı gelmesi

Meme başından akıntı gelmesi, meme başından akıntı gelebilir. Bu durum, birçok farklı nedenden dolayı olabilir ve genellikle bir sağlık sorunu gösterir. Örneğin, meme başından akıntı gelmesi, hamilelik döneminde hormon değişiklikleri sonucu oluşan fizyolojik bir durum olabilir. Ancak, meme başından akıntı gelmesi aynı zamanda meme kanseri veya diğer meme hastalıklarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle, meme başından akıntı gelmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi 7 en yaygın neden

  • meme apsesi
  • prolaktinoma
  • Meme kanseri
  • Emzirme Komplikasyonları
  • Fibrokistik meme değişiklikleri
  • Yüksek prolaktin hormonu seviyesi
  • İntraduktal papillom

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi

Göğsümü sıkınca yeşil sıvı gelmesi

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi durumuna galaktore adı verilen bir veya her iki meme ucundan akıntı endişe verici olabilir, ancak genellikle ciddi bir tıbbi durumun belirtisi değildir . Akıntının özellikleri altta yatan nedene göre değişir. Rengin, akıntının ne zaman oluştuğunun ve eşlik eden semptomların ayrıntılı bir açıklaması, doktorunuzun test ve görüntüleme gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olacaktır.

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi yaşıyorsanız, muhtemelen şu şekilde açıklanabilir:

Akıntının rengi

  • Renk: Kanlı, berrak, sütlü, sarı veya siyah olabilir.
  • Başlangıç: Akıntı kendiliğinden veya sadece meme ucunu sıkıştırırken olabilir.
  • Tek taraflı veya çift taraflı: Akıntı sadece bir veya her iki meme ucundan gelebilir.
  • Konum: Akıntı, meme ucundaki tek bir yerden veya birden çok noktadan gelebilir.

Ortak eşlik eden semptomlar

Meme başı akıntısı yaşıyorsanız, muhtemelen şunları da yaşarsınız:

  • Meme ağrısı ve kızarıklık
  • Göğüs yumruğu veya kitlesi
  • Düzensiz adet döngüsü bakınız; Hamileyken Adet Olunur mu
  • Baş ağrısı
  • Azalmış çevresel görüş

Memeyi sıkınca sıvı gelmesi normal mi

Aşağıdaki ayrıntılar belirtilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Meme başı akıntınız devam ederse veya diğer semptomlar nedeniyle endişe verici hale gelirse, bir doktora görünün.

Normal hormonal değişiklikler

Emzirmeyi uyaran hormon olan yüksek prolaktin seviyesi anne sütü üretimine neden olabilir.

  • Hamilelik: Hamilelikte artan östrojen seviyeleri meme başında akıntısı beyaz süt rengi gibi meme başında gelen akıntıya neden olabilir.
  • Emzirme: Bir bebeği doğurduktan sonra, emzirmeye izin vermek için süt üretilir ve meme uçlarından salınır.

Anormal hormonal değişiklikler

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi, bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar hamilelik veya emzirme yokluğunda prolaktin yükselmesine neden olabilir. Yüksek prolaktin, meme başı akıntısına neden olmasının yanı sıra genellikle adetin durmasına da neden olur.

  • Tiroid bozuklukları: Anormal derecede düşük tiroid hormonu seviyesi dolaylı olarak yüksek prolaktin seviyelerine yol açabilir. Düşük tiroid hormonunun diğer olası semptomları arasında kabızlık , yorgunluk ve sürekli üşüme hissi yer alır.
  • Hipofiz tümörü: Beyindeki hipofiz salgı bezindeki bir tümör, prolaktin düzeylerinin artmasına neden olabilir. Bu durum baş ağrıları ve azalmış periferik görme ile ilişkilendirilebilir.
  • İlaç yan etkisi : Bazı ilaçlar, normalde prolaktini inhibe eden dopaminin azalmasına neden olur. Sonuç olarak, prolaktin artar ve sütlü meme başı akıntısını uyarır. Antipsikotik ilaçlar genellikle bu yan etkiye sahiptir. Ayrıca bazı antidepresanlar ve antihipertansifler de galaktoreye neden olabilir.
  • Kronik tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı, süt gibi meme başı akıntısına yol açan yüksek prolaktine neden olabilir.
  • Göğüs duvarı anormallikleri: Göğüs duvarının yaralanması, enfeksiyonu veya ameliyatı, yüksek prolaktin ve meme başı akıntısı ile sonuçlanan anormal sinyallere neden olabilir.

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi

Aşağıdaki meme durumları meme başı akıntısına neden olabilir.

  • İyi huylu meme problemleri: Sütü meme ucunun yüzeyine taşıyan bir veya daha fazla kanalın büyümesi veya tıkanması gibi anormallikler akıntıya neden olabilir. Menstrüasyon sırasında göğüslerdeki değişiklikler de meme başı akıntısına neden olabilir.
  • Meme enfeksiyonu: Bir enfeksiyon irinle dolu meme başı akıntısına neden olabilir . Göğüsler özellikle emzirme döneminde enfeksiyona karşı hassastır. Tipik olarak, kızarıklık ve ağrı da olacaktır.
  • Meme kanseri: Nadiren meme başı akıntısı memede kanser belirtisi olabilir . Bu durumda, meme ucunda kitle veya kızarıklık gibi diğer semptomlarla birlikte akıntı sadece bir tarafta mevcut olacaktır.

prolaktinoma

Prolaktinoma , beynin tabanındaki küçük bir endokrin bezi olan hipofiz bezinde prolaktin hormonunu üreten hücrelerin anormal büyümesidir . Prolaktinoma, kan dolaşımında hiperprolaktinemiye veya aşırı prolaktin seviyelerine yol açar. Prolaktinomalar erkeklerde veya kadınlarda ortaya çıkabilir, ancak doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.

Kadınlarda yaygın semptomlar arasında amenore (adet döneminin olmaması), kısırlık ve meme başı akıntısı bulunur. Erkeklerde semptomlar arasında libido azalması, erektil disfonksiyon, kısırlık, meme dokusu büyümesi ve nadiren meme başı akıntısı yer alır. Ek olarak, prolaktinoma beynin tabanında oluştuğu için baş ağrılarına veya görme değişikliklerine neden olabilir.

Prolaktinomalar, prolaktin seviyelerini düşürmek için ilaçlarla, tümörü çıkarmak için ameliyatla veya radyasyonla tedavi edilebilir.

Fizyolojik meme akıntısı

Fizyolojik meme akıntısı, göğsünüzdeki meme başı bölgesinden çıkan herhangi bir sıvıdır.

Taburculuğu değerlendirmek ve tedavi seçeneklerini tartışmak için birinci basamak hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Nadirlik: Nadir

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi, başlıca semptomlar:  meme başı akıntısı, memeden veya her iki memeden gelişigüzel sızan sıvı

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi, fizyolojik meme akıntısı ile asla ortaya çıkmayan semptomlar: göğüste yumru

Spesifik olmayan meme ağrısı

Mastalji veya mastodini olarak da adlandırılan spesifik olmayan meme ağrısı , memede belirgin bir neden olmaksızın hassasiyet veya ağrı anlamına gelir. Neredeyse her zaman iyi huylu (kanserli olmayan) bir nedeni olduğu kanıtlanır.

Göğüs ağrısı en çok 35 ila 50 yaşları arasındaki ve hala adet gören kadınlarda görülür. Göğüs dokusunda küçük, sıvı dolu keselerin oluştuğu ve küçük, hassas ancak kanserli olmayan topaklar olarak hissedilebildiği bu yaş grubunda fibrokistik değişiklikler yaygındır.

Doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavisi, kafein ve soya her yaştaki kadında meme hassasiyetine neden olabilir. Bir meme enfeksiyonu ağrılı topaklara neden olabilir.

Herhangi bir ciddi durumu dışlamak ve rahatsızlık için tedavi almak için bir tıbbi sağlayıcı görülmelidir.

Teşhis hasta öyküsü ile yapılır; fiziksel inceleme; mamografi veya göğüs ultrasonu; ve bazen biyopsi.

Bir meme enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Büyük, ağrılı kistlerde sıvı boşaltılabilir veya cerrahi olarak çıkarılabilir. Diyet ve egzersizle ilgili yaşam tarzı iyileştirmelerinin yanı sıra doğum kontrol hapları veya hormon tedavisindeki ayarlamalar da genellikle yararlıdır.

İntraduktal papillom

Topaklar gibi meme sorunları çok yaygındır ve genellikle meme kanserinden kaynaklanmaz. Bir intraduktal papilloma, meme başından süt kanallarında yer alan böyle iyi huylu bir göğüs yumruğudur.

Tüm yeni göğüs yumruları, daha fazla test gerekip gerekmediğini belirlemek için bir doktor tarafından incelenmelidir, bu nedenle yapılacak en iyi şey birinci basamak doktorunuzdan randevu almaktır.

Nadirlik: Nadir

Başlıca Semptomlar: Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi, göğüste şişlik, ağrılı memede şişlik, ağrısız memede şişlik, memeden beyaz veya berrak sıvı sızıntısı, meme ucunda şişlik

İntraduktal papilloma ile asla ortaya çıkmayan semptomlar: koltuk altı yumrusu

Yüksek prolaktin hormonu seviyesi

Hiperprolaktinemi, hipofiz bezinin yeni bir annede süt üretiminden sorumlu hormon olan prolaktini çok fazla salgılaması anlamına gelir. Durum hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilir.

Hamilelikten kaynaklanabilir; yumurtlama bozukluğu ile; bazı psikiyatrik ilaçlar tarafından; veya hipofizin prolaktin salgılayan bir tümörü (prolaktinoma.)

Polikistik over sendromu (PKOS) gibi diğer üreme bozuklukları olan kadınlar en duyarlıdır. Hiperprolaktinemi, hipotiroidizm ve kronik böbrek yetmezliği olanlarda da görülür. Hemodiyalizdeki birçok hasta yüksek prolaktin seviyelerine sahiptir.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde semptomlar arasında libido azalması (cinsel dürtü) ve kısırlık yer alır. Erkeklerde meme büyümesi görülebilir ve kadınlarda anne sütü gelişebilir.

Hiperprolaktinemi tedavi edilmezse hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik yoğunluğu kaybına neden olabilir.

Teşhis, hormon seviyelerini ölçmek için kan testi ve bazen beynin altındaki hipofiz bezinin MRG’si ile yapılır.

Tedavi, “dikkatli bekleme” veya değişip değişmediklerini görmek için semptomları gözlemleyerek harcanan bir süreyi içerebilir; ilaç tedavisi; veya ameliyat.

Nadirlik: Nadir

Başlıca Semptomlar: baş ağrısı, vajinal kanama, adet düzensizliği, cinsel istekte azalma, göğüslerde büyüme

Fibrokistik meme değişiklikleri

Fibrokistik değişiklik, memedeki çeşitli iyi huylu değişiklikleri tanımlamak için kullanılan genelleştirilmiş bir terimdir. Bu durumun belirtileri meme şişmesi veya ağrısının yanı sıra nodüller, yumrululuk veya meme başı akıntısıdır.

Yumruğu değerlendirmek için birinci basamak doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Teşhis tipik olarak sadece fizik muayene ve görüntülemeyi içerir. Daha korkutucu şeylerin ekarte edilmesi gerektiğinde bir biyopsi gerekli olacaktır, ancak bu her zaman gerekli değildir. Bir kistin tedavisi, kistin içeriğinin aspire edilmesini içerir, bir kitle başka bir tedavi olmaksızın sadece biyopsi gerektirir ve meme başı akıntısı tedavi gerektirmez.

Meme kanseri

Meme kanserinin, memenin başladığı kısmına bağlı olarak birkaç adı vardır:

  • Lobüler karsinom süt bezlerini etkiler.
  • Duktal karsinom süt kanallarını etkiler.
  • Sarkom bağ dokusunu etkiler.
  • Paget Hastalığı meme ucunu ve areolayı etkiler.

Ailesinde hastalık öyküsü ve/veya belirli genetik faktörleri olan 50 yaşın üzerindeki kadınlar en fazla risk altındadır, ancak herkes her yaşta meme kanserine yakalanabilir . Erkeklerde nadirdir, ancak meydana gelir.

Semptomlar, göğüste veya koltuk altında herhangi bir yerde bir yumru, kalınlaşma veya ağrı; kırmızı, pul pul dökülmüş veya tahriş olmuş meme veya meme ucu derisi; meme başı akıntısı; ve düzensiz cilt veya şekil bozukluğu olan herhangi bir alan.

Pek çok zararsız durum benzer belirtilere neden olabilir, bu nedenle bu belirtilerden herhangi biri hakkında bir tıp uzmanına görünmek önemlidir.

Teşhis fizik muayene ile konur; ultrason, mamogram veya MRI gibi görüntüleme; ve bazen biyopsi.

Tedavi cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapinin bir kombinasyonunu içerir.

En iyi korunma, tıp sağlayıcısı tarafından önerilen tarama mamogramları ve aylık kendi kendine muayenenin bir kombinasyonudur.

meme apsesi

Meme apsesi , meme dokusunun iltihaplanması olan mastitisin bir komplikasyonudur. Apse, meme içinde, genellikle derinin hemen altında oluşan irin cebidir.

En duyarlı olanı emziren kadınlardır. Bakteriler deriden veya bebeğin ağzından süt kanallarına geçebilir. Emzirmeyen kadınlar ağrılı bir meme ucundan veya meme başı piercinginden enfekte olabilir.

Bir süt kanalı travma, kompresyon veya eksik boşaltma nedeniyle tıkanırsa, bakteriler tutunabilir ve apse oluşabilir.

Apse memede sıcak, kızarık, ağrılı bir yumru oluşturur. Ateş, titreme, yorgunluk ve vücut ağrıları gibi grip benzeri semptomlar olacaktır.

Teşhis fizik muayene ve bazen de süt örneği ile konur.

Tedavi, dinlenme, sıvılar ve reçetesiz satılan ağrı kesicilerle birlikte antibiyotiklerle yapılır. Tıbbi sağlayıcı tarafından aksi belirtilmedikçe, bebeği emzirmeye devam etmek güvenlidir. Apse devam ederse lokal anestezi altında iğne ve şırınga ile boşaltılabilir.

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi tedavileri ve rahatlama

Çoğu meme başı akıntısı vakası acil değerlendirme gerektirmez. Bununla birlikte, enfeksiyon vücudun geri kalanına yayılabileceğinden meme enfeksiyonu bir istisnadır.

evde tedaviler

Evde tedaviler, aşağıdakiler gibi meme başı akıntısına yardımcı olabilir.

  • Bol giysiler giyin ve meme uçlarını uyarmaktan kaçının
  • Göğüs uçlarını pedlerle örtün: Bu, giysilerin lekelenmesini veya ıslanmasını önleyebilir.
  • Emziriyorsanız: Emzirmeye devam etmeli ve göğüslerinizin tamamen boşaldığından emin olmalısınız.
  • Sıcak kompresler

Ne zaman doktora görünmeli

İnatçı meme başı akıntısı, özellikle diğer semptomların yanı sıra test ve görüntüleme gerektirebilir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla randevu alın:

  • Yakın zamanda yeni bir ilaca başladınız
  • Meme başı akıntınız sadece bir tarafta mevcut
  • Memede bir kitle fark ettiniz
  • Akıntınız meme uçlarını sıkmadan kendiliğinden ortaya çıkar.
  • Kanlı veya berrak akıntınız var

Tıbbi tedaviler

Meme başı akıntınızın nedenine bağlı olarak doktorunuz aşağıdaki tedavilerden bir veya daha fazlasını reçete edebilir:

  • Sorumlu olabilecek bir ilacı durdurmak
  • Prolaktin seviyelerini azaltın: Muhtemelen yeni bir ilaçla.
  • Bir tiroid bozukluğunu ele alın: Muhtemelen yeni bir ilaçla.
  • Meme enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler ve/veya drenaj
  • Bir cerraha sevk: Bu, görüntüleme sırasında memede veya hipofiz bezinde bir tümör keşfedildiğinde gerçekleşir.

Acil bir durum olduğunda

Aşağıdaki durumlarda acil göğsümü sıkınca süt gelmesi veya akıntısı tedavisine başvurun:

  • Memede hızla ilerleyen kızarıklık, ağrı ve sıcaklık varsa
  •  Ateşin ve titremen varsa

Meme başı akıntısı hakkında SSS

Doktorunuzun Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi hakkında sorabileceği sorular

  • Ailenizde kanser olan var mı?
  • Şu anda sigara içiyor musunuz?
  • Son adet döneminiz ne zamandı?
  • Akıntınız ne renk?
  • HORMONLAR MEME BAŞI AKINTISINA NEDEN OLABİLİR Mİ

    Yüksek prolaktin seviyeleri göğüslerde süt üretimine neden olarak meme başı akıntısına neden olur. Bu, hamilelik ve emzirmenin normal bir parçası olarak ortaya çıkar. Yüksek prolaktin düzeyine neden olan tıbbi durumlar meme başı akıntısına neden olabilir. Bazı durumlarda, yüksek prolaktin, östrojen ve tiroid hormonu gibi diğer hormonlardaki değişikliklerden kaynaklanır.

  • HAMİLE DEĞİLKEN GÖĞÜSLERİN SIZMASINA NEDEN OLAN NEDİR

    Çeşitli tıbbi durumlar, hamile değilseniz veya emzirmiyorsanız 
    süt üretimine neden olabilir . Bunlar arasında hipotiroidizm (düşük tiroid hormonu seviyeleri), hipofiz tümörleri ve karaciğer veya böbrek hastalığı bulunur. Bazı ilaçlar da yan etki olarak süt üretimine neden olabilir.

  • MEMEYİ SIKINCA SIVI GELMESİ

    Sadece sıkma ile oluşan meme ucu akıntısı genellikle normaldir. 
    Ancak akıntı tek memeden geliyorsa, uyarı vermeden devam ediyorsa, kitle fark ettiyseniz veya akıntı kanlı veya saman rengindeyse bir doktora görünmelisiniz.

  • GÖĞSÜMÜ SIKINCA SIVI GELMESİ HAMİLELİK BELİRTİSİ MİDİR

    Meme başı akıntısı, bazı insanlarda adet görmeden önce meydana gelen fibrokistik meme değişikliklerinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir. 
    Bu durumda akıntı muhtemelen iki taraflı ve koyu renkli olacak ve memeler hassas ve yumrulu hale gelecektir.

  • NEDEN BİR MEME UCUNDAN AKINTI GELİYOR

    Sadece bir meme başından akıntı gelmesi, muhtemelen sadece o memede meydana gelen bir işlemden kaynaklanmaktadır. 
    Olası nedenler arasında meme enfeksiyonu, bir kanalın tıkanması veya intraductal papilloma adı verilen iyi huylu bir büyüme bulunur. 
    Nadiren tek meme başından gelen akıntı meme kanseri belirtisi olabilir. 
    Tek taraflı meme başı akıntısı bir tıbbi sağlayıcı tarafından değerlendirilmelidir.

Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi ,Göğsümü sıkınca yeşil sıvı gelmesi sorularını yanıtladık, aklınıza takılanlar bilgi almak için afoni.net soru sorabilir diğer üyelere danışabilirsiniz, üyelerimize sormak için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Afoni.net çevrim içi kadınlar platformu, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli araştırmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

Evde Menopoz Testi yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Hamileyken Adet Olunur mu bunu biliyor muydunuz?

Yeni başlayanlar için cilt bakımı cilt sıkılaştırmaya ve evde maskeye kadar güzel tarifler.

Kaynaklar;

Kaynak 1 – Göğsümü sıkınca sıvı gelmesi

Editör

Editör

Afoni.net Yazar

İlgili Makaleler

Yorum bırakın

Yeni bir yorum eklemek için giriş yapmalısınız.

4 Yorum

  1. Bende de vardı dr a gittim sanırım meme başından akıntı gelmesi hormonal değişikliklerden kaynaklanıyormuş baya oldu tabi dr a gitmekte fayda var